Renön Maj - sommaren i antåg

Söndag 17 maj - sommaren är här
Ännu en vacker dag med temperatur upp till 20 grader. Vår svartvita flugsnappare jobbar vidare med att locka till sig en hona. Gårdagens besök av en hona i holken verkar inte ha gett utdelning. Han har nu fokuserat sitt sångområde kring vår gård nu när han har fått konkurrens av andra hanar i närheten.


Vår stiliga svartvita flugsnappare - ännu utan hona.

Under dagen stannade en flyttande granssångare till i granarna och sjöng några fina strofer med sitt "silp-zalp". Längs stranden uppvaktar sädesälehanne sin hona genom att med utsträcka vibrerande vingar dansa för sin hona. På samma sätt landade ett fisktärnepar på bryggan där hanen intensivt uppvaktade sin hona som liksom en unge tiggde efter en uppvaktningsfisk.


Fisktärnehonan tigger efter fisk från hanen som måste mata henne vid uppvackningen.


Honan låter som tärnungar när hon ropar på sin hane.

Eftersom det råder lågvatten har vadarfåglarna fina jaktmarker. Storspov, drillsnäppor och en gluttsnäppa patrulerar stranden nedanför tomten. I år har vi dock inte sett till svartsnäpporna som förra året födosökte i grundområdena.


Gluttsnäppa nedanför tomten.

Under dagen var det hög trafik på båtar som kommit i sjön. Flera segelbåtar drog förbi i de fina vindarna, fyra vattenskotrar racade fram och tillbaka och nyinsatta båtar for fram och åter över fjärden som vårutsläpta kvigor. Även fiskare lade ut sina nät. Framåt kvällen blev det åter stiltje och två sjöorrar landade vi Lövgrundet.



Lördag 16 Maj - brygginläggardag
En härlig solig dag och det är full aktivitet vid stugorna i skärgården. Det räfsas, bränns och bryggor och båtar sätts i sjön. Själva jobbade vi med vår brygga och gräsmattan som måste räfsas. Löven när nu på väg att slå ut och i dag sjöng den första lövsågaren i björkarna ovan vägen - en härlig sommarsignal.

Vår svartvita flugsnappare flyger runt bland våra holkar och besöker även grannens holkar. Han är ännu ensam på kvarteret. På eftermiddagen fick han han dambesök och visade henne sin favoritholk som honan följde med in i holken för en inspektion. Tydligen var hon inte riktigt nöjd för strax efteråt sjöng han återigen alena igen högt uppe i björktopparna för att höras långt.


Vår stolte flugsnapparehane som intensivt lockar efter en hona.

Gluttsnäppan spelar intensivt längs strandkanten och på kvällen var det ett riktigt intensivt spel.


Spelande gluttsnäppa.

Dagens kyliga östvindar avtog på kvällen och det blev en underbar vacker försommarkväll med blå timmer och brinnande hav och himmel.


Blå timmen.


Bryggan i och nästan klar. Vacker i kvällsljustet.


Midnatt vid Renön - sommarens fantastiska nätter börjar nu.


Björkarna där orrarna fortfarande spelar nattetid.



Torsdag 14 Maj - Flugsnapparen är här
Det har varit soligt och varmt och inne i Piteå håller löven på att spricka ut. Överallt finns blommande sälg och vide som med sinas pollenfyllda blommor drar till sig mängder av insekter och därmed blir dukade matbord för anländande insektsätande fåglar i väntan på att löven spricker ut och alla lövätande insekter börjar dyka upp.  


Videtussar och blommor.


Blommande sälg drar till sig insekter som utgör viktig fågelmat.


Sälgblommorna är populära hos vårens första humlor.


Rönnen är på väg att slå ut med blad och blomställning.

I dag på morgonen anlände den första svartvita flugsnapparen till Renön och började direkt att sjunga intentivt. Flugsnapparen är en av fågelarterna som är beroende av blommande sälg och vide innan lövsprickningen.

På tomten blommar nu tussilago och vår planterade blåsippa. Krokusarna är på väg att slå ut.


Tussilago.


Blåsippa.

Morgonen var lugn och ute på fjärden sover Småskranen i morgonljuset.

Sovande småskrak med lövgrundet i bakgrunden.

Förutom småskrak så är det mest gräsänder och krickor som söker föda längs stränderna i det lågvatten som råder nu. Kniporna syns inte till längre - kanske ligger de på ägg redan i knipholkarna. 

Söndag 10 Maj - havet öppet.
Återvänder i dag från södra Finland och havet ligger öppet utanför Renön. Tydligen hade isen gått den torsdag 7 maj. Inne i Haraholmsfjärden ligger dock isen kvar och det driver förbi isflak från fjärden i den sydliga vinden. Det hade regnat hela veckan så all snö och is är nu borta från tomten, bara i strandkanten och något dike ligger lite sön eller is.

På morgonen kom en fiskjuse kom och slog en stor fisk precis utanför tomten. Den lyckades dock inte lyfta med den tunga fisken utan fick släppa den och ta luft under vingarna.


Söndag 3 Maj
Solen går nu hårt åt snön och snart börjar tomten bli snöfri.



Havet ligger dock fortfarande istäckt.


Inte mycket snö kvar nu på tomten.

I dag Söndag åker jag till Åbo skärgård en vecka för att mötea våren. Jag missar då vårens fortskridande.


Lördag 2 maj
I dag anlände de lokala vadarna och gluttsnäppan stämmer nu in i storspovens sång. Storspovarna har de senaste dagarna börjat spela över renön.

Fredag 1 Maj - Morkullan kommit
Solen skiner och snön smälter. Gräsmattan tinar långsamt fram från snön och havsisen blir gråare och gråare.
Havsisen smälter liksom snön på gräsmattan.


Även grillplatsen har smält fram.


Dock mycket snö kvar på tomten.


Lövgrundsvaken blir bredare och bredare.

På kvällen drar den första morkullan sin rutt över Renön samtidigt som trastkören med tal och koltrast skapar en härlig stämning. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0