30/12 Härliga Kitewing vindar

Söndag 30/12. Det har snöat och blåst i natt så nu ligger vita isfläckar över isen.
Vy från balkongen. Isen söfläckig

Vy från balkongen mot Mjoön och Lill-Svinören

Den friska vinden lockar och jag tar fram kitewingen strax före lunch och ansluter mig till isjakterna som nu håller till i fjärden utanför huset. Det är minus 6 grader och kylefekten blir ganska stark.
Nysnö på isen vid Renön

Vinden blåser bra i dag. Vy mot Haraholmsfjärden och Lövgrundet


Men undan går det. Jag måste kryssa mellan snöfälten annars blir det tvärstopp med skridskorna.
 Action på isen

Kitewingen greppar vinden

Så det blir rena slalombanan. Dökul! När det går som snabbast och vinden verkligen suger till i seglet och jag måste släppa efter för att inte blåsa på för fort så snurrar tanken att här gäller det att verkligen ha koll på isen, snöhindren, skridskorna, balansen, seglet och vinden och desutom de andra isjakterna - snacka om multitasking. Och man säger att killar inte kan gå och tugga tuggummi samtidigt!!! Pyttsan!

Hoo vad det går

Att vila Kitewingen i hård vind
Är ute en och en halv timme sedan börjar jag tappa styrka i fingrarna eftersom de fryser trots tjocka  fingervantar.

Tappad Kitewing i vinden
På väg hem ser jag fyra långfärddriskoåkare som kämpar i motvinden för att komma hem till Renöhamn. En sån här dag med hård vind gäller det att planera en skridskotur smart så att man börjar i motvind och har medvind hem.

29/12 och kanonisar vid Renön


Lördag 29/12. Det har varit en klar och kall natt och det är -9 grader vid lunchtid. Tar på mig skridskorna för att utforska isarna. Det är mycket folk på isen. Åker ut till två isjakter som prövar lyckan i stiltjen  och några långfärdskridskoherrar har stannat till hos seglarna. Stannar till och vi utbyter erfarenheter m.m. Dehar åkt runt Harahormsfjärden på fm och ska nu in och fika i en stuga på Renön.
Isjakter och långfärdsskridskofolk träffas på isen.
Själv fortsätter jag tillsammans med en av grannarna in mot stan. Han bor just vid Renöhamn varefter jag fortsätter ensam.  Isen utanför Renöhamn är återigen fin svartis ca 10 cm som knakar härligt under min tyngd. Det märks inte att det två dagar sedan låg 1 cm nysnö på isen.

Strax norr om Renöhamn är det grunt och man ser botten 2-5 dm ner under svartisen.  För tre dagar sedan jagade jag en stor gädda här och jag förvånas att isen är lika genomskinlig som då. Ser dock ingen fisk i dag. Tänkte åka in mot stan eftersom jag hörde av skridskogänget att främjaregänget  samlats vid Norrstrand och skulle åka Fårön runt.  Men vid ön ut mot Bredskäret tog det stopp. Utanför den den lilla ön var det öppet vatten och i vassen ut mot ön var det "luftis"  - en tun skorpa man bryter igenom och under var det vatten. Så det gick inte att ta sig över till Nötöfjärden, så det var bara att vända om.
Öppet vatten utanför Renön in mot Stan
Isen knakar härligt trots att den utanför Renöhamn är minst 10 cm tjock.
Öppet vatten utanför Renön. Vy mot Mjoön och ut mot Baggen

Säl eller sten? Vy ut mot Baggen från Renöhamn.
Jag åker in mot udden av Lill-Svinören där jag för någon dag sedan inte kom förbi. Nu har stor del av vaken frysit ihop men det är fortfarande öppet vatten i vissa vakar. Passerar även förädisk ahål med bara cm tjock is som man lätt kan leda till plurr i och ev knäckta ben vid hög fart. Det gäller att se upp.
Förädiska ishål vid Lill-Svinören
Åker vidare längs Lill-Svinören till det öppna vattnet mellan Svinören och Hönsklubben på Nörd-haraholmen.
Öppet vatten vid sundet till Hönsklabben
Vaken är nu ansluten till det öppna havet utanför Svinören. En av de bofasta på Renön sa att det är ovanligt att fjärden mellan Renbön och Mjoön går upp igen efter det att den lagt sig. Det har varit två konstiga vintrar i rad nu enligt honom.

Njuter av synen av två isjakter i motljus in Mot Harahomlsfjärden och tre långfärdsskridskoåkare på väg tillbaka rill Renöhamn. Isjakterna har inte mycket till vind i dag så de får släpa hem sina jakter igen.

Isjakter utan vind på Haraholmsfjärden

Isjakter på Haraholmsfjärden

Långfärdsskridskoåkare i Haraholmsfjärden
Följer Nördharaholmen och möter en äldre herre på långfärdskridsko som letar sin kompis och längre ut på fjärden kommer en spark över fjärden.

Ensam långfärdsskridskoåkare på Haraholmsfjärden

Sparkåkare på Haraholmsfjärden

Åker in bakom Mosesholmen och här knakar isen som kanonskott. Känns som om isen saluterar mig. Rejäla "skott" och stora sprickor som far iväg från mig. Men  isen är tjock och betongvit så det är säkert. troligvis har den stigande vattnenivån skapat spänningar i isen som jag utlöser. Ser att det är flera andra som har åkt samma väg.

Passerar Hellskär som har fina isar som rinner nedför klipporna. Synd att de inte är högre för då skulle man kunna isklättra här. Det går att bouldra med stegjärn och isyxor. Vi får ta en dag här med lite klättring.

Åker in bakom Lill-Lövgrundet söder om Hällskär och kommer in på intressant is. Här har flödvatten lagt sig ca 2 dm över isen och under natten fryst till ca 1 cm tunn överis. Så när jag åker över den tunna överisen bildas en rejäl grop under mig och massa småsprickor. Häftig känsla att åka på så tunn is och veta att det är två dm vatten under till huvudisen. Men förvånandsvärt så håller isen och vid stugorna lite längre söderut blir isen tjockare igen. Kul upplevelse!
Cm tunn överis med 2 dm vatten under

Åker ner förbi sommarstugorna vid sydöstra Haraholmsfärden och tar mig över Månsgrunnan viaskoterleden som förbinder Haraholmsfjärden och Vargödraget. När jag kommer ut på Vargödraget är det bara is ut ett par hundra meter. Isen är precis som den var vid Moögrundet ett par dagar sedan uppbruten i fyrkantiga flak 3-5 m breda och ca 20 meter långa.
Fyrkantsisen, vy in mot Månsgrönnan

Det roliga här är att isflaken ser ut att ha  frysit ihop mitt i en dyning. varje skarv är mycket högre än övrig is. Så jag åker upp och ner för varje skarv ut mot öppna vattnet. 
Iskant vid Vargödraget

Jag kommer fram ända till iskanten för öppet vatten eftersom istjockleken på isflaken är kring 8-10 cm. Men de ytersta flaken "flyter" fritt och kommer att driva iväg vid nordlig eller västlig vind. 
Öppet vatten vid Vargödraget. Vy mot Bondön

Iskanten!
Jag åker norrut och passerar ön vid Långviken på insidan, utsidan är öppet hav. Vid stugorna på Kogrundet är det stopp. Här går öppet hav ända in till strand. Norr om Kogrundet finns säkert lite is efter stranden men jag bryr mig inte om att undersöka det eftersom det blivit "sent", klockan är snart två och solen har gått ner. Så jag vänder om ocxh tar mig tillbaka via skoterleden in i Haraholmsfjärden.

Uppsprucken is vid Vargödraget, Vy mot Mellerstön och Bondön

Jag följer fjärdens södras del innanför Degerbergsgrundet till Stor-Sandholmsviken innan jag åker hem rakt över fjärden mot Lövgrundet. Isen är stabil och tjock och betonggrå. Över Storstrandsholmgrunnan mitt i fjärden finns några upphöjningar kring stenarna men inga vakar eller andra problem. Isen på fjärden är otroligt blank - blankare än tidigare i veckan. och mycket bättre än innan senaste snöfallet.  Det är svårt att tro att här har legat ett cm tjockt snötäcke två dagar sedan. Otroligt vad vind och värme kan göra. Isen sjunger vackert med knak och bröl när kylan omformar isen.

Kommer hem när det börjat mörkna vid 14.30 tiden. De har lovat snö under natten så det är risk att den fina isarna försvinner igen. Vi får hålla tummarna. 

28/12 Kylan åter och isen är fin i Haraholmsfjärden

Fredag 28/12. Nattens hårda vindar och plusgrader, stigande vattenivå och minus 3-4 grader under dagen har smält bort det tunna snötäcket och skapat blankisar igen utanför Renön.
Vy från huset över ny blanis. Lill-Svinören och Hönsklubben på Nördharahoolmen i bakgrunden
Efter lunchtid tar jag en kort tur ut på isen utan skrillor. Isen ser stadig och fin ut.
Ny slät is vy från utanför tomten mot Renöhamn och Storstengrundet
Några isjakter ger sig ut på fjärden men vindarna är svaga. De räcker inte till min kitwing i alla fall. Så jag står över i dag.
Isjakt på väg ut på Haraholmen. Vaken och öppet hav vid Hönskubben i bakgrunden.
Gamla skid ock skoterspår i gårdagens snö har blivit infrusna spår i isen.
Ny blankis efter tö och vind
På kvällen kommer en vacker måne i nedan upp över sundet mellan Svinören och Nörd-haraholmen och natten blir klar och kall. Det lovar gott för morgondagens skridskoåkning.
Månen stiger över sundet vid Hönsklubben

27/12 Havsisen smälter

Torsdag 27/12. Ännu en gråmulen dag och några plusgrader. Gårdagens snö har lagt sig som en ca 1 cm tjockt snötäcke på havsisen. Provar att åka långfärdsskridsko på fjärden utanför huset. Eftersom snön är blöt och det har regnat på den går det utmärkt att åka på isen, men om snön fryser ihop vid minusgrader blir det svåråkt. Den korniga blöta nysnön på isen.
Ser spår av några isjakter som åkt ut på Haraholmsfjärden i går em efter snöfallet och vid Renöhamn ser jag spår av två långfärdsskridskoåkare som dock snabbt vände vid Lill-Svinören. När jag själv kom fram dit ser jag att det är öppet vatten från Svinören över till Mjoön där jag i förrgår åkte över utan problem. Vinden har rivit upp all is utifrån havet och in ända fram till Svinören och Mjoön! Jag kommer inte ens förbi udden på Lill-Svinören eftersom isen har gått upp och jag ser hur havets svall sakta bryter upp isen kring land.
Bild mot Svinöra och Mjoön och öppna havet utanför.Vindvak utanför Lill-Svinören med vy in mot Renöhamn och innerfjärdarna.
Utanför udden har en stor vindvak gått upp. Lågtrycket gör att vattennivån har stigit och brytit upp isen längs land. I det öppna vattnet i isvaken och längs land ser jag hur dyningar under isen jobbar med vattennivån och sakta bryter sönder isen i vakarna. Att nu bege sig längre ut på havsisen vore direkt dumdristigt. Jag vågar inte ens passera Renöhamn in mot stan eftersom en öppen spricka går från stenpiren ut i fjärden där vattnet väller upp. Även innåt utanför Nötön kring Davids Stenar har vattet gått upp och det är väl bara en tidsfråga innan denna vak förenas med öppna havet. Haraholmsfärden är dock ännu säker men man bör se upp med det öppna vattnet mellan  Nörd-Haraholmen och Svinören och vid strömmen innanför Lövgrundet som när som helts kan gå upp. Ute på fjärden är dock isen fortfarande över dm tjock. Utanför Renöhamn har isen blivit tunnare, men håller fortfarande fast den knakar oroväckande.
Isen går upp på Lill-Svinören med blick in mot Haraholmsfjärden
Väntar därför på köldgrader. Inga vindar i dag för kitewingen. Ett pasr kråkor inspekterar näthål i isen och en korp kraxar olycksbådande. Spanar efter havsörnarna som förra julen visade sig dagligen. Har inte sett några här i år men en granne hade en morgon sett en havsörn på piren vid Renöhamn. De finns dock i krokarna eftersom vi såg en vid Halsören vid Trundön under förra helgens främjaretur. Inter heller orrarna har synts till på isen i år. Jennie hade sett dem en morgon ute på isen och utanför Storstensgrundet vid Renöhamn hade jag sett orrspillning efter deras spel. Förra vinterns under hösten och kring jul såg vi 10-20 orrar nästan varje morgon som spelade på isen utanför huset. Inte heller har jag hört pärlugglan som spelade i skogen bakom huset och senare på Lövgrundet förra senhösten och vintern. Får se om Hornugglan kommer tillbaka som spelade några kvällar på Storstensgrundet i våras.
Skoterspår utanför vårt hus

21-27/12 Härliga isar




Morgonljus över Lövgrundet 08.40 taget från köksfönstret.

21/12 Härliga vattenisar!

Fredag 21/12 - efter senaste veckans blidväder ligger det nu ett 1 cm vattentäcke på svartisen - helt perfekt för långfärdsskridsko!!! 
Solnedgång över Nörd-Haraholmen
Åker från Renön mot Trundön över Storfjärden medan solen just stiger upp över Haraholmen.

Isjakter utanför Lövgrundet
Isjakter vid Lövgrundet.

Haraholmens Isjakter nyttjar de fina vattendränkta isarna.

Solnedgång över Degerberget och Haraholmsfjärden
Solen på väg upp över Degerberget och skapar fina effekter i Haraholmsfjärden.

Vy ut mot Mjoön och båtklubben på Svinören
Vy ut mot Mjoön och båtklubben på Svinören.

Även utanför Haraholmsfjärden var det blanka vattendränkta isar över mot Mjoän och ut mot Storfjärden.Isen var helt ok med ca 8-10 cm tjocklek. 

Solblänk på Mjoön
Den låga middagssolen blänker vacker i fönstren på stugorna på Mjoön.

Vy in mot innerfjärdarena och Nötön Sabndön från Svinören
Vy in mot innerfjärdarna, Mötön och Sandön från Svinören.

Otroligt vackert med vintersolen strax ovanför horisonten som speglade sig i vattnet på isen. Det kändes som som att gå på vattnet precis som Jesus gjorde. Det är som man undrar om han inte gick på en frusen sjö med tunn vattenhinna över. Helt magiskt känsla i alla fall att stå på vatten mitt ute på havet!.


Vy ut mot Baggen, Berskären och Kluntarna från Svinören
Vy ut mot Baggen, Bergskäret och Kluntarna från Svinören - helt vattendränk fantastisk is!


Solnedgång över Nörd-Haraholmen från Storfjärden
Midvintersolen når just över horisonten på Nörd-Haraholmen.

Brinnande skog
Skogen brinner i vintersolen.

Storfjärden mot Trundön
Storfjärden med vy mot Trundön.

Storfjärden ut mot Baggen
Storfjärden ut mot Baggen och yttre skärgården.

Storfjärden vy mot Mjoön och Yttre Mjoögrund
Isflak vid Inre Mjoögrund med vy mot Yttre Mjoögrund och Mjoön.

Vattendränkt blankis mot Yttre Mjoögrund
Återvägen tillbaka till Mjoön och Mjoögrundet speglar sig vacker i vattenytan.

Middagsljus i norr!
Middagsljus vid Midvintersolstånd 21 december!

fin is
Det går undan på blankisen.

Ytte Mjoögrunden
Ljusspel över Yttre Mjoögrundet.

Spetesen på Mjoön
Udden på Mjoön och blanka isar.

Ljusspel utanför Mjoäns udde
Vackert ljusspel i isen vid Mjoöudden.

sten i gyllene motljus
Stenar i gyllene vmotljus vid Mjoöudden.

färgspel
Färgspel i den vattendränkta isen.

Isspel Mjoön udde
Isspegel vid Mjöoudden.

Boj vid Mjoöns udde
Infrusen boj vid stugorna på Mjoöudden.

Storfjärden mot Baggen från Mjoöns udde
Stofjärden ut mot Baggen och Bergsskäret i eftermiddagsljus.

Vy mot Degerberget och Haraholmsfjärden från udden på Svinören
Vy in mot Harahomsfjärden med Degerberget och Lövgrundet från Svinören. Solen har nu redan gått ned fast klockan bara är strax före 14.00.

NV udden på Lill-Svinören
Udden på Lill-Svinören in mot Haraholmsfjärden.

Skravlig is vid inloppet till Haraholmsfjärden
Skravlig is vid inloppet till Haraholmsfjärden som dock skapar vackra mönster.

Lövgrundet, Degerberget och Renön i bakgrunden
Eftermiddags (kl 14.00) stämmningsbild av Haraholmsfjärden med Lövgrundet, Degerberget och Renön i bakgrunden.

Haraholmsfjären med isselglare i bakgrunden
Isseglarna (mitt i bilden) är fortfarande ute och njuter av isarna.

ismönster
Ismönster och ljusreflexter av midvinterljuset.

mer ismönster
Tidigare snöfall och vindar skapar nu fina mönster i isen.

närbild ismönster
Mer ismönster.

Lördag 22/12 vattenytan nu frusen!

Natten mot Lördag hade köldgrader som har frusit den tunna vattenhinnan på isen och skapat fina blankisar. Eftersom det har blåst rejält under natten så är den nya isskiktet ställvis ganska knottrig.
Midvintersol och tomtelandsflyg
Midvintersolen stiger upp över Haraholmen samtidigt som tomteflyget till och från  Rovaniemi lämnar vita streck på himlen.

Vy in mot Mjoön från Svinören
Vy in mot innerfjärdarna från Svinören.

Vy ut mot Baggen från Svinören
Vy ut mot Baggen och ytterskärgården. Man ser hur vindarna har frysit isen i vindstråk.

Jag tar en ny tur ut till Storfjärden - men törs inte åka över hela vägen till Trundön - isen knakar rejät under min tyngd. Och runt om mig bildas hela tiden sprickor i den knappt dm tjocka isen - sprickor som letar sig bort från min tyngd som blixtar genom isen. Väntar bara på att det blir en trekansspricka runt mig och att isen då ger vika under mig.
Midvintersol vid Mjoöns udde.
Midvintersol vid Mjoön udde.

Tillslut får jag kalla fötter och vänder om - det är lite FÖR magstarkt eftersom jag åker ensam, visserligen med torrdräkt och flytväst förutom ryggsäck, högsta säkerhetstänk. Men jag vill inte utmana ödet att ensam plurra mitt ute på storfjärden, 2 km till närmsta land och säkert 5 km till närmsta bebodda stuga.

På vägen hem tog jag en tur ut mot udden på Mjoögrundet och hittade 11 vikaresälar mellan Mjonön och Baggen. De  hade lagt sig för vila inför kvällen vid sina andningshål. Fick några fina bilder i kvällsljuset.

Vikaresäl på iskanten utanför Baggen


Säl som ligger vid sitt andningshål på Storfjärden. Trundön i bagrunden.
Vikaresäl i kvällsljus utanför Baggen


Säl i förgrunden och ytterligare fyra sälar i bakgrunden vid Baggen.

Tidigare i höst hade man sett ett 100-tal sälar ute på storfjärden. Sälarna är  väldigt skygga och sälen närmast mig slank smidigt ned i sitt hål när jag blev för närkommen och dök upp hos de andra sälarna längre bort. Jag ville inte störa deras kvällsbestyr så jag återvände hem.

Sälens andningshål 
Sälens andningshål som den håller isfri.

andningshål och vakar ut mot Baggen
Andningshål i förgrunden, isvakar och Baggen i bakgrunden. Här ute var isen mycket tunn.

fler tomtelandsflyg
Ca 45 minuter efter att solen gått upp öve Haraholmen är den på väg ned och fortfarande kjommer och går tomteflyget. Har sett upp till 5 flygplan samtidigt i luften på väg till tomteland i Rovaniemi. Snacka om det finska turismundret!

iskristaller
Nyfruset vatten skapar iskristaller ovanpå kärnisen.

Iskristaller utanför Lövgrundet
Iskristaller av nyfruset flödesvatten vid Lövgrundet.


Planerade för att göra en fotosafari till sälarna tidigt på julaftonmorgonen med pulka så att jag i mörkret kan dra mig ut till dem "utklädd till en säl". Men det visade sig att Julafton blev total gråmulen - inget bra fotoljus. Så jag kröp med i den varma sängen igen. Vakna vid 11 tiden då det blåte fint på fjärden. Monterade ihop Kite-vingen efter lunch och gav mig ut - men typiskt så mojnade vinden - så jag fick släpa vingen tillbaka till garanget. Då känns det bra att ha garaget 25 meter från havsisen och bara slänga in kiten utan att plocka isär i väntan på bättre vindar.

Vid fågelbordet utanför köksfönstret fick vi besök av 10 vackra domherrar och en hona. Dom bekymrade sig inte oför vår ekorre som som som vanlig satt och knapra i sig solrosfrön och nötter. Han har blivit rejält fet av alla nötter och frön. Som vanlig så flög våra blåmesar, svartmesar, lappmesar och taloxar, total ett 30 tal individer i en strid ström mellan buskarna och förautomaten. Det var ett tag sedan nötskrikorna var här, däremot den större hackspetten kommer varje dag och pillar söner några solrosfrön i en spricka i stubben under fröautomaterna.

Juldagen 25/12
På juldagen 25/12 klarnade det upp och blåste upp rejält. Åkte ut till Mjoön för att kolla om sälarna var kvar. Till min förvåning hade Storfjärden där jag åkt skridskor i förrgår nu gått upp helt och även där sälarna tidigare låg var det nu isfritt. Den starka nordliga vinden hade brutit upp isen och utanför Mjoön ut till Mjoögrund var isen uppbruten i symetriskas fyrkantiga block ca 2-3 meter breda och 20 meter långa.  Det måste vara svallvågor som bryter upp isen så här. Mellan blocken var det ca 1 dm springa med öppet vatten så om jag hade  begett mig för lång ut på dessa isflak fanns det risk att de kunde blåsa iväg och driva ut till havs. Det var nog så isen gick i Storfjärden och runt Mjoön.

Även ut till Baggen och ut till Medgrundet i Vargödraget är det nu öppet vatten, där vi åkte med främjareturen förra helgen. Fantastisk, förra lördagen åkte vi 30 personer över Storfjärden till Trundön från Renöhamn och på söndag åkte vi 15 personer ut på Vargödraget och kom nästan över till Vargön, och nu är det öppet hav igen. Fantastisk hur dynamisk och föränderlig isen är - och hur viktigt det är att ha koll på is och isläget om man ska ut på långfärdskrisdkotur i skärgården.   

Så jag vände hemåt och tog ut Kitewingen ur garaget igen och fick två fantastiska timmars vindsegling på Haraholmsfjärden innan det blev för mörkt vid 14-tiden.
Kitewing på långfärdsskridsko

En starkt och trygg grå-svartis med bara enstakta små snöfält som jag måste kryssa emellan. I den kraftiga vinden tog det inte många minuter att korsa den 4 km breda Haraholmfjärden. Alla isjakter var ute liksom många långfärdsskridskoåkare och t.o.m. några sparkar. Vi har mätt upp med GPS en fart på 60-70 km i timmen om man törs hålla emot i vinden. 70 km i timmen på långfärdsskrisko är FORT!
Det gäller att hålla i Kitwingen
Jag måster se upp för sprickor som jag måste hoppa över och får definitivt inte åka in i någon snödriva på isen - då blir det tvärstopp och nosedive. Inget man vill uppleva. Tänke på den kommande skidturen till Whistler om två veckor - vore korkat att bryta något ben eller arm just nu. Men attans vad kul det är att vina fram och tillbaka över Haraholmsafjärden lika fort som min motorbåt med 200 hästar där bak! Dessutom är det helt miljövänligt jämfört med de förpestande och bullrande snöskotrarna. Och man får sig ett rejält gympapass. Var rejält stel hela kvällen i armar och rygg efter de två timmarna i vinden. KAN REKOMMENDERAS! 


26/12 Annan dag jul.
Snön har vräkt ned i hårda vindar på förmidagen och förstört våra fina havsisar.  Så i desperaton att inte kunna vara ute så börjar jag blogga! :-)

I dag annandag jul var det som sagt gråmulet och snöigt och kring noll grader. Bara en isjakt gav sig ut i vinden.  En perfekt städardag och dag att skriva några rader. Väntar på morgondagens vindar igen- nu kanske med skidor till Kitevingen eftersom det ligger ett snölager på isen. Vi får se om det töar bort under natten.

Vilka konstiga jular numera. Samma sak förra året. Töväder och nästan grön jul här i Piteå, fast då var det likaså fina isar och bra vindar - så bra att jag bröt sönder kitewingen!

Välkommen till min nya blogg!

Hej, och välkommen till min blogg kopplat til mitt företag Guide Natura. Här kommer  jag att skriva kommentarer och tankar om friluftsliv och natur, främst kring Renön, Piteå Se Eniro-karta >>, men även i största allmänhet.

Renön ligger väldigt centralt i Piteå Skärgård, 7 km från Pite Centrum och har blivit ett riktigt centrum för friluftsliv med lånfärdsskridsko, kiting, kajak, båtsport m.m.

image6

Båtklubbens anläggning Svinören ligger här liksom Renöhamn där fortfarande yrkesfiskare utgår ifrån. Vintertid har vi fina och stabila isar i Haraholmsfjärden, sommartid är det fina paddelvatten.

Piteå ligger som porten till Swedish Lapland och till Norrbottens skärgård. Vi har bara 3-4 timmar upp till fjällen såsom Sarek i Laponia eller 5-6 timmar till skidåkningen i Riksgränsen. Pite älvdal erbjuder fantastiska upplevelser och Piteälven utmanande forspaddling och rafting. Det är inte långt över till Finland och Finish Lapland med Rovaniemi i centrum och ca 5-6 timmar bort är man i Ryssland på väg till Kolahalvön. Snacka om centralt läge Top of Europe!
 image7

På Renön bor Jag, Hansi Gelter, och Jennie Lindström i en mysig liten kåk precis vid vattnet.

Huset

Vy mot havet.

Huset

Vy mot söder.

Vårt hus Renön

Vy från stranden.

Vy från köksfönstret

Vy från kökafönstret november 2006.

Vi har ett fantastiskt läge med fin överblick över fjärden och havet med ett fint fågel och djurliv inpå tomten.
Därför kommer jag att sporadiskt rapportera om vad som händer här ute på Renön med blrjan december 2007.

RSS 2.0