Mars 2009 Vårvintern är här

Söndag 22 Mars
Efter att ha varit borta hela februari och början av mars i Antarktis och Patagonien är det skönt att vara tillbaka i Piteå Skärgård. Borta bra - men hemma bäst!

Vårdagjämningen i fredags var varm, +6 grader och snön smälte rejält. I går lördag kom kylan tillbaka och i dag Söndag är det -6 grader. Det här skapar perfekt skarsnö på havet. 

I går var jag ute en kortare tur runt Svinören i strålande sol men kylig nordlig vind. I dag är det nästan vindstilla, stålande sol och perfekt skarsnö. 

Vy mot Svinören och Baggen.

I dag tog jag en tur runt Yttre Mjoögrund på skidorna. En massa gamla och nya skoterspår stör flytet i skidåkningen men annars är det en fantastisk skärgårdstur.


Vy mot yttre skärgården från Mjoödraget.

En hel del människor rörs sig på skidor förutom alla snöskoteråkare. Det är positivt att många tar tillfället iakt att få röra på sig samtidigt som man njuter av vårsolen och skärgården.


Skidåkare med hund utanför renön.


"Isborg" vid Yttre Mjoögrund


Spår av älg bakom Mjoögrundet.

Direkt efter skidturen tog jag långfärdsskridskorna och åkte ner til lNorstrand för att testa den 11 km långa Fåröbanan. Jag måste gratulera Piteå Kommun för att de nu satsar även på skridskoåkarna - isbanan var riktigt bra att åka på.


En massa Pitbor var ute till fots, med spark, på skidor eller med långfärdsskridsko. Kommunen har nu även satt ut vindskydd som samtliga var överfulla med solnjutande människor. Ett utmärkt sätt attt stimulera miljövänligt friluftsliv och stärkande friskvård. Vi får hoppas att kommunen och dess politiker har uthållighet att satsa på Fåröbanan  även kommande år.

RSS 2.0