vecka 8 från vår till snöstorm

Den gågna veckan har återigen varit intressant ur väderperspektiv. Veckan har varit varm med 0 och plusgrader.  Talgoxarna och blåmesarna har sjungit intensivt för att etablera revir och locka honor. Även vår större hackspett har börjat trumma ut sitt revir. Natten till torsdag 21/2 kom det ca 1 cm snö som under dagens plusgrader snabbt bev sorbesnö. Snöfallet var det första på två veckor!!

Fredag 22/2 var det -4 grader. På morgonen hade vi fem ekkorrar vid fågelbordet - men den femte var inte populär - den blev hela tiden bortkörd. De fyra kommer dock väl överens - kan vara en familj, eller två par som vet vart de har varandra med revir m.m.

På fredag em tog jag en skidtur ut till Medgrundet i Vargödraget. Snön såg inbjudande ut på isen.

Fin snö på fjärden mot Mjoön och Svinören

Vy från balkongen mot Mjoön och Svinören.

Det  var hyfsat bra scatingsnö - bara fläckvis fanns det drivor där skaren brast. Nära land på nordsidan var dock snödjupet större och svårare scating.

Vy in mot Haraholmsfjärden och Lövgrundet

Vy in mot Haraholmsfjärden och Lövgrundet.

Svinören och Mjoön

Vy mot Mjoön och Storfjärden från Båtklubben vid Svinören.

Hela Storfjärden och fjärdarna in mot stan lågt fint snöklädda. Här ute var det en massa spår av isjakter och enstaka skotrar.

Baggen och Bergskäret
Vy ut mot Baggen och Bergsskäret från Svinören.

Bagghomsdraget in mot Svinören

Vy tillbaka in mot Svinören och innerfjärdarna.

Medgrundet med öppet hav bakom
Medgrundet med öppet hav bakom.

Precis som vi såg förra helgen från Trundön så är det öppet hav utanför Baggen. Öppet vatten går hela vägen in till Medgrundet i Vargödraget, in i Vargödraget till Koskäret och till Baggen strax söder om stugorna och grillplatsen.

Medgrundet mot Vargön
Medgrundets sydsida met öppet vatten över till Vargön.

Vargödraget mot Svarnäsudden
Vy söderut i Vargödraget mot Svartnäsudden.

Söderut i Vargödraget ligger isen över till Vargön och ut till Mellerstön.

Vy ut mot havet
Vy ut mot haven mellan Vargön och Bergskäret.

Isblock på stranden
Isblock på stranden på Medgrundet.

Öppet vatten in i vargödraget
Öppet vatten in mot Koskäret på Vargön.

Isflak mot Baggen
Gungande isflak utanför Medögrundet med Baggen och Bergskäret i bakgrunden.

Stugorna på Baggen
Öppet vatten över mot Baggen och dess stugor.

Snöhätta
Kul snöhätta.

Norra sidan Medögrundet
Norra sidan på Medögrindet med vy in mot Storfjärden och Mjoön.

Det blev en krafttig motvind tillbaka in mot Lövgrundet. En fin utflykt men ingen kontakt med havsörn eller sälar. Blev dock sugen att ta med kajak ut och paddla runt Baggen till de stora isbergen som ligger på dess nordöstra sida ut mot Mörögrunden.  Vädret får avgöra.

Lördagen den 23/2 blev blåsig med omväxlande snöskurar och minus 5 grader kallet. Jag valde att åka utför i Måttsundsbacken i stället.

Söndag 24/2 rådde det rena snöstormen på fjärden.

snöstorm
Vy från balkongen. Jag såg knappt över till Svinören från tomten.

Ute på isen kurrade 15 orrar i stormen.
orrar i snöstormen
15 orrar som kurrar i snöstormen. De låg här hela morgonen och förmiddagen.

Perfekta vindar för skid kitewingåkning men kroppen var väldigt trött efter gårdagens hårdträning i puckelpisten i Måttsund som var ren isgata mellan pucklarna. Bra träning med telisstkidor. Då det blev en inne-arbetsdag i snöstormen.

Söndag 17 Februari - isborrning vid Trundön

Söndag 17 februari. Förra helgen (8-10/2) var vi i Riksgränsen på skidpremiären och aldrig under de år sedan 1997 som jag årligen åkt skidor där har det varit så lite snö i backen - 47 cm (80 cm enl deras hemsida)!  Björkliden kunde inte ens öppna sina liftar pga snöbrist. Kraftiga vindar hade dock blåst ihop lösnö i drivor som gav bra åkning - men baksidan mot Nordals var stäng och pisterna bara en pistmaskin breda.

Veckan har varit stormig med peak i onsdag då det storma rejält i fjällen och här på kusten. Enligt rapporter har stormen brutit upp isen från Jävre och söderut så om havet fryser där kan det bli fin långfärdsskridskoåkning igen.

Jag var själv uppe i Ivalo i norra Finland i tisdags och de har inte mer snö än vi - snarare att det ligger mer snö i Boden - Älvsbyn än norra Finland. Från Rovaniemi till Kemi regnade det och var nästan barmark! Vilken märklig vinter - på vissa orter söderut har det  varit den varmaste som någonsin uppmätts. Vi har ännu inte haft kallare än -16 grader  denna vinter - tidigare år brukar det vara -25 till -30 i början på februari. I Januari var medeltemperaturen här -3 grader - näst varmaste uppmätta hittills.

I går lördag sprang två rävar ut från stugorna vid Lövgrundsvägen och satte av över isen mot Lill-Svinören. Senare vid lunch satt de två havsörnarna återigen utanför Svinören. Vid fågelbordet har vi dagligen ett 10-tal domherrar, samma skara av ca 10-14 talgoxar, 6 blåmesar, ett svartmespar och 2-4 ekorrar.  Lappmesarna har inte synts till sedan i december - de kanske hände på ett meståg och drog till skogs. Jag försökte vindsegla med kitewingen och skidor under eftermiddagen - men veckans stormbyar hade nu mojnat till byiga kastvindar som inte orkade dra igång mig. Typiskt är när man har tid finns inga vindar. Även två isjakter stod helt stilla ute på Nördharaholmen.


I dag söndag följde jag med Ove ut på Trundön för att mäta istjockleken inför Bothnialoppet.  Vi följde den norra Trundövägen ut till vändplatsen och tog skidorna därifrån ut påTrundöudden. Till vår förvåning var det öppet vatten hitom Mörögrunden med öppet vatten in till Möröskäret. Bakom Nörd-Mörön gick en vak in hela vägen till Mannön och åt andra hållet var det öppet hitomför Skabbgrundet och det låg stora drivishögar in mot Baggen från Mörögrunden. Isen var inte tjock utanför Trundögrundet, 24 cm  och med öppet vatten dryga km ut är det omöjligt att köra med tunga fordon för att öppna en skridskobana runt här. Det blir den inre vägen via Brändöfjärden - Trundön - Fårön.

Ove på väg ut på Trundö spetsen

Ove på väg ut till Trundöudden.



Ove borrar testhål i isen

Ove borrar isprov utanför Trundöudden.

Ove mäter istjockleken

Isen är bara ca 24 cm här.

Vi återvände därför in mot Trundön och ut på Svartnäs, där vi tog en välbehövlig fika i solen vid sjöbodarna. Här håller man på att spola upp en isväg för timmerbilar ut till Fårön. Mellan Fårön och Svartnäs var isen ca 40 cm vilket är bra. Vi tog skidorna ut till sunden mellan de små skären och Fårön - här fick vi syn på två relativt oskygga havsörnar.
 
Havsörnar
Havsörnar på stenen till höger taget med pocketkamera.

Havsörnarna var relativt oskygga - det blåste förbi en snöskoter i full fart bar någon hundra meter bort utan att örnarna lyfte. Inte heller vår närvaro ca 300-400 meter bort brydde de sig om.
 
Ove borrar med havsörnar i bakgrunden
Ove Borrar norr om Fårön vid Trundön med två havsörnar i bakgrunden.

Det blev en härlig dag ute på havet med flera överaskningar - öppet hav långt in och fina havsörnsobsar.

Söndag 3/2 2008 Snö och havsörn

Söndag 3 Februari och snön ligger hård och packad på havet.
Snö över fjärden

Vy från balkongen mot Renöhamn.

Jag tar en  skidtur ut mot Renöhamn från huset - snön är bitvis bristande skare bitvis hårdfrusen så att den går att skata på.


vindpinad snö
Skarsnö på havet.

Isen har den senaste tiden rört sig nästan en meter mellan hög och lågvatten vilket skapat lustiga "hättor" på stenar längs stranden.

Ishätta


ishätta i motljus

Jag åker skidor utanför Renöhamn vidare mot Svinören - här är det bra grepp för skating.

skarsnö utanför renön
Vy in mot Renöhamn och innerskärgården ("mot stan").


Ute på isen mot Mjoön sitter en havsörn. Havsörnsparet har återigen varit synlig nu nästan dagligen. Jättekul!

Havsörn utanför Mjoön
Hansörn utanför Mjoön.
När jag kommer närmare Svinören är det mycket flödesvatten på isen, speciellt när jag passerat båtklubben på Stor-Svonörens utsida. Här är det rejält blött att skidra. Flödesvattnet går en bra bit ut i sundet mot Mjoön.

flödesvatten utanför Svinören
Födesvatten på isen.

Vid Storsvinörens sydöstspets möter mig en sol omgiven av ett halo - som bådar sämre väder.

Hallo runt solen
Halo runt solen.

Inne i Sundet mellan Storsvinören och Hönsklubben på Nörd Haraholmen är halot vacker med bisolar i regnbågens färger. Det är även öppet vatten i sundet. 
Hallo och bisolar
Bisolar i solens halo.

Även här inne ser man ishättorna på stenarna som visar isens rörelse mellan hög- och lågvatten.

ishätta vid sundet
Ishätta på sten.
Svonöra-sundet mot Haraholmsfjärden

RSS 2.0