April 2009 - våren kommer

Torsdag 31 April Valborsmässafton
Varlbord med fint väder. Snön ligger kvar i skogen och på tomtgräsmattan, även om bara fläckar har kommit fram på solexponerade ytor. Myrstackar som sticker fram ur snön har fått liv och vårens första humla har krypit fram från sin övervintringsplats. Skogsnäppan har anlänt spelar över över trädtopparna.
Vaken vid Lövgrundet växer för varje dag och Gräsänder, knipor, småskrakt, grågäss och sångsvan kommer och går när de söker sig från vak till vak längs kusten.


Onsdag 29 april snöfritt på åkrar
På åkern på Nötön innan golfbanan har det under veckan varit ett större antal grågäss, några kanadagäss, gräsänder och ett tranpar. På onsdag kväll anslöt sig två rådjur för att beta i det nya grönskan som håller på att spira fram ur åkern.


Rådjur och Grågäss på ängarna på Nötön.


Grågäss, kanadagäss rådjur och tranor på Nötöåkern.

Sent på kvällen, vid 11 tiden, då sommaren ljusa nätter börjar göra sig påmind hördes från Svinören en hornuggla, troligtvis den samma vi såg i går flyga över tomten ut på Svinören. Hornugglans spel, tranrop och spelande orrar ger en härlig trolsk vårnattstämning.

Tisdag 28 april - vårregn
Har varit två dagar på Brändön där vårvintern fortfarande har sitt grepp över havet. Det har regnat måndag och i dag tisdag, vilket påskyndar snösmältningen. På de öppna fläckarna på gräsmattan hemma såg vi i dag den första taltrasten springa och leta mat och senare på kvällen hördes den sjunga i skogen med sina 3-4 upprepade sångstrofer. Talltrastens sång, liksom koltrastens ger verkligen vårstämning i skogen. På kvällen hörs även tranparet från myren och orrarna spelar från udden på Lövgrundsvägen.

Efter mörkrets infall kom en större uggla svepandes från skogen över vårt hus och spökligt svepte ut över isen till Lövgrundet. Jag hann inte få upp kikaren men storleken tyder på hornuggla.


27 april Måndag Gåmulet och regn
Vaken vid Lövgrundsvägen växer för varje dag och ett sångsvanpar håller till där tillsammans med knippr och gräsänder.




Söndag 26 April - Våren slår till med full kraft
Under veckan som gått har vi gått från senvinter till full vår och vårfåglaran har strömmat in. I dag Söndag 26 april,  var det disigt och bara +7 grader. Stationära rödvingetrastar  har börjat sjunga medan flyttande trastar strömmar genom buskagen.  Vaken vid Lövgrundet är nu helt öppen och en massa knipor, gräsänder och småskrak ligger i vaken. På fälten runt Piteå står stora grupper av sångsvanar liksom tranpar som väntar på att deras myrar tinar fram. Fälten som i början av veckan var snötäckta är nu helt framtöade. Ormvråkarna och fjällvråkar började nu strömma in liksom snösparvar och bergsfinkar i stora flockar. Vårfåglarna när nu definitivt här.  


Snön täcker fortfarande gräsmattan och isen ligger stabil på havet.


Isen är fortfarande gåbar  även om ytan smälter fort i solen.

Lördag 25 april - en varm vårdag 
I dag blev det en härlig vårdag med hela 18 grader och stekande sol och man kunde se hur snön timme för timme smäte bort. Isen på havet håller fortfarande för snöskoter men har ett dm-tjockt täcke av snöblaskvatten. Vaken till Lövgrundet gick upp tidigt på morgonen och direkt landade ett sångsvanspar i vaken
Vaken vid Lövgrundet har i dag gått upp.

En rödstjärt utforskade holken närmast vattnet (bilden ovan) och de första rödvingetrastarna börja stryk i buskarna. Den lokala sädesärlan anlände och sökte sig till de framtinade stenpirarna längs lövgrundsvägen.


Sädesärla söker föda i buskarna vid Renöhamn.

Vid Öjebyfälten är det fortfarande en del sångsvan och gräsänder kvar på fälten. Däremot har de stora vadarflockarna dragit förbi.


Sångsvan vid Öjebyfälten.


Två kanadagäss inför landning i Öjebyn.


Landande grågäss bland sångsvan i Öjebyn.


Tidigt på morgonen landade två sångsvanar på isen utanför tomten på Renön.


De var tydligen på spaning efter något.


Senare hade de hittat fram till den nyöppnade vaken vid Lövgrundet.


Fredag 24 April - värmen kom
Morgonen var kylig med +6 grader men under dagen steg temperaturen till + 15 grader och stekande sol. Inne i Piteå är nu nästan all snö borta medan här i Renön ligger snön ännu djup, hela 40 cm på gräsmatytan och inne i skogen.


Snön ligger djup och isen stabil.


Solen smälter snön på havsisen och skapar ett vattentäcke.


Vy mot Svinören och Mjoön i bakgrunden.


På tomten är snön minst 40 cm djup.

Luften är nu full med trumpetande sångsvan och på fälten i Öjebyn rastar 100-tal sångsvan, grå- och kanadagäss, stort antal gräsänder och en skräning flock av nyanlända skrattmåsar.

Torsdag 23 april - solig vårdag
I dag var det +5 grader på morgonen och nattfrosten har gett vika. På morgonen sjöng den första koltrasten i skogen och senare på dagen dök den upp vid fågelbordet.


Vårens första koltrast vid fågelbordet.

Onsdag 22 april - tranan har kommit
I dag har Renöns tranor anlänt och trumpetade från myren. På fälten upp mot Luleå som nu snabbt smälter fram har storspovarna kommit liksom stararna. Stora flockar av storspov kunde ses i Öjenbyn och på fälten hela vägen upp till Luleå.

Tisdag 21 april - rödhaken anländer
Åter en solig dag och i dag på morgonen sjöng den första rödhaken sin porlande vackra sång på Renön. Vaken mellan Svinören och Nördharaholmen har nu gått upp och det rastar sångsvan, gäss, knipor och änder i vaken.


Vårens första rödhake.

Måndag 20 April  - frosten håller i sig.
Det är fortfarande snötäckt på de flesta fälten runt Piteå och  minusgrader på morgonen, som med solens hjälp steg till 10 grader varmt på dagen. Sångsvanarna och änder letade upp de få vakar som gått upp i sjöar och havet. På fälten vid Öjebyn rastar sångsvanar som om man studerar dem närmare är underhållande att studera.


Två sångsvanar i intensiv kamp om honan som trumpetande tittar på.


Efter kampen återvänder hanen trumpetande till sin hona.


Efter kampen bekräftar svanparet varandra.


Cermonin att stärka parbandet är intensivt.


Paret omvartanat niger och sträcker på sig under trumpetande. 




I cermonin ingår även att tillsammans vandra med sträckta halsar.


Ett pars uppvakning stimulerar andra par att starta cermonin.


Två hanar som uppvaktar en hona som försöker undanfly kavaljererna.


Ömsint uppvakning.


Svankram.




Svan - halskram.


Lördag 18 April
Tillbringade påskhelgen (9-13/4) i Riksgränsen för traditionell påskskidåkning. Påskvädret ville dock inte infinna sig - mest mulet och traditionell Gränsen-whiteout. Solen bröt dock igenom Lördag påskafton. Eftersom det även regnade vissa dagar var det ovanlig tidig "slaskskidåkning". Helgen innan (3-5/4) var jag på "roadtour" i Finish Lapland och tittade på snökonstruktionsanläggningar, igloos och snöslott. Finnarna är duktiga på detta.

Här vid kusten hade tydligen påskvädret varit bättre så när vi kom hem på måndag 13/4 sjöng nyanlända bofikar intensivt och tidningarna rapporterade toftvipa i Öjebyn och sångsvan och grågäss i vakarna. På tisdag kom en ensam sångsvan svepandes över isen och på torsdag kom en ensam grågås på samma vis letandes över öppna vakar.  I torsdags lyfte en ringduva från grusvägen utanför huset. Ännu har inte vaken mellan Svinören och Nördharaholmen eller utanför Renöudden gått upp. Vid fågelbodet är det fullt med bofinkar, grå- och grönsiskor men väldigt ölite mesar. De har dock redasn etablerat sina revir och sjunger intensivt på mornarna..

Under veckan har det varit soligt och varmt, mer än +5 grader under dagen så snön smälter fort. På havet har det varit slasskföre under veckan så inga skotrar har sets till. I natt frös det dock till rejält så i dag lördag var det perfekt vårföre på isen. Jag var ute och Kitesufade på skidor i de kraftiga nordvinden - en härlig våraktivitet. Ytterligare några isseglare var ute i vinden, och några sikidåkare hade hittat ut på havet, liksom någon enstaka snöskoter.



I skogen och runt huset ligger snön fortfarande meterdjupt så vårren med vårblomster är ännu långt borta trots rapporter om blommande blåsippor m.m. i tidningen.

Mycket snö på gården 18 april.


Massa snö på gården och i skogen.


I skogen är det fortfarande meterdjup snö.


Vägen börjar bli slaskig.


Det kommer att dröja innan vårblommorna kommer fram på gården!

På lördag eftermiddag tog jag en liten skådarrunda runt Piteå. Vid Renöhamn satt en ensam sånglärka bland pirstenarna och en ensam snösparvhona rastade till på väg upp till fjällen.


Vårens första sånglära vid Renöhamn.



Snösparv på kajen i Renöhamn.

Längs E4 vid avfarten till Borgarudden satt några toftsvipor och en flock på ett 25-tal björktrastar i den framtinade åkerskanten. Tidningarna har även raporterat Koltrastebs ankomst. Taltrast och Rödvinetrast lär nog dröja några veckor till.


Tidig tofsvipa längs E4 mot Harrbäcken.


Två av ca 25 björktrastar som letar mat i framtinande åkerskant vid E4.

Mellan avtagsvägen till Borgarudden och Harrbäcken döck en Varfågel upp. Den är en spännande Norrlandsfågel som häckar i det öppna landskapetoch lever av allehanda såmdjur såsom smågnagare, mindre fåglar och insekter. Den återkommer nu i April till sina häckningsplatser här i norr.


Varfågel i aspdunge strax söder om Harrbäcken.


Varfågen på utkik efter smågnagare och småfåglar.

I vaken vid Harrbäcken låg det ett 10-tal gräsänder och ca 6 knipor.


Vaktande gräsandhane medan resten av gänget forangerar (käkar).


Gräsandshane och knippar vid Harrbäcken.


På iskanten vid Harrbäcken låg ett 30-tal sångsvan och sov.


Sovande sångsvan och knipor i förgrunden.


Gräsänder och Sångsvan vid Harrbäckens vak.

Jag svängde förbi Öjebyns ängar men där var det tomt. Först när jag kom in i Öjebyn och dess rondeller fanbns det några tofsvipor. Nere vid Stortstrabdsvaken i Piteälven var det ca 75 sångsvan, ett 10-tal grågäss och ett stort antal trutar.

Sångsvan i Storstrandsvaken.


Storstrandsvaken.


Trutar och svanar i Storstrandsvaken, Piteälven.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0