Fantastiskt påskföre på havet

Skärtorsdag 20 mars 08
påsken är för dörren och snö och isförhållandena på havet är optimala. Det har varit minusgrader nu några dagar och snöat fint pudersnö.

Jag tog en 4-timmars tur ut till yttre skärgården över till norra sidan på Baggen och vidare till Skabbgrundet och Inre- och Yttre Mörögrundet och tillbaka via sydsidan på Baggen.
Skating snö vid Renön
Fin scating hemifrån Renön ut på isen.

Vy mot Baggen och Gergskäret
Föret på havsisen är inbjudande. Vy ut mot Baggen och Bergskäret

Föret ut till Baggen är underbart - den hårda skaren från förra helgen är nu täckt av 3-4 cm pudersnö - perfekt för scating. Ingen vind, härlig sol - en perfekt dag för skärgårdsupplevelser.

Vy mot Svinören
Vy tillbaka mot Svinören under överfarten till Baggen.

Skoterspår in mot inre skärgården förbi Mjoön
Inte så många skoterspår ännu. Här ett in mot Inres skärgården förbi Mjoön.

Nordsidan på Baggen
Norra sidan av Baggen - helt orört.

Rimfrost
Träd och buskar vackert rimfrostiga.

Naturens egna konstverk
Naturen bjuder på vackra skulpturer.

Jag såg inga fåglar eller vilt men väl spår efter dem. På norra sidan av Baggen var det spå efter ett stort orrpel på isen. Faschinerande att kunna läsa och uppleva det som har hänt tidigare i morse. Här har ett stort gäng orrar samlats och flera av dem har aktivt spelat - det ser man på spåren där vingarna dragits efter sig i spelet. Detta är säkert ingen ordinarie spelplats eftersom endast ett fåtal av spåren visade spelspår.

Spår av orrspel
Orrspel vid Baggen

Från Trundön komm ett minkspår som gick ut mot Skabbgrundet och fortsatte sedan  mot Inre- och Yttre Mörögrundet. Minken letade nogrant av varje ishåla och stenblock på sin jagt efter föda.

Minkspår
Minkspår ut mot Skabbgrundet.

Utanför Baggen där det för några veckor sedan var öppet hav har det nu frysit till fin svartis, säkert 6-8 cm och täckt av 3-4 cm pudersnön. Här är greppet inte lika bra som i inre skärgåden. Det skulle säkert gå bra att åka långfärdsskidsko här ute. Isen verkar ha lagt sig långt, långt ut i Bottenviken. Jag kunde inte längre se öppet hav ut mot Patta Peken och Kluntarna.

Jag hade hoppats se de stora isebergen utanför Baggen som jag på håll sett tidigare och ev säl vid dess. Isbergen har dock under tövädret och blåsten krympt till nästan ingenting och några sälar kan inte finnas kvar nu när isekanten är så långt ut. Undrar hur de gör nu när de får sina kultingar - speciellt vikaren som gärna lägger kultingen i isbergen vid isgränsen. Om isen lägger sig och de har lagt kultingarna för långt in borde det vara ett problem för sälen. Skulle vara intressant att komma ut till dessa yngelkammare.

Rester av isberg
Vy in mot isbergen som tidigare sträckte sig mellan Skabbgrundet och Baggen.

Isberg vid Inre Mörögrundet
Isberg vid Inre Mörögrund.

Jag var helt ensam i detta arktiska landskap - vilken känsla med vidderna. Endast spår efter djur gjorde mig sällskap.

Minkspår mot Mörögrund
Minkspåren fortsätter ut till yttre öarna.

Från Nörd-Mörön kom det två färska rådjursspår til Inre Mörögrund . Eftersom det inte gick några spår ut från ön var de kvar någonstans på ön. Det förvånar mig att rådjuren går så långt ut i skärgården.

Rådjursspår från Mörön
Rådjursspår från Mörön.

Rådjursspåren leder in på Mörögrundet
Rådjursspåren leder in på Mörögrundet.

Prick mellan Inre- och Sör-Mörön
En prick med rävspår mellan Inre- och Sör-Mörön.

Isberg vid Inre Mörön
Isberg vid Inre-Mörön.

Jag hittade några rester av isberg vid sydsidan av Inre-Mörön. De hade smält hårt men var ändå facinerande som alltid. Istapparna idikerar den värmebölja vi hade för någon vecka sedan.

Istappar som indikerar tidigare varma vädret
Istappar på isbergen.

Isgrotta med istappar
Vacker isgrotta med istappar vid Inre-Mörögrund.

Eftersom det inte gick att komma åt öppet vatten med skidor vände jag tillbaka mot Baggen. Jag fachinerades över vilka stora avstånd djuren rör sig mellan öarna.

Rävspår från Vargön in mot Baggen
Rävspår in från Vargön mot Baggen

Först vid lunch mötte jag två skotrar vid Baggen.Tystnaden är kompakt här ute - speciellt när inga snöskotrar är i farten - något som även skoterföraren erkände när han stängt av den bullrande skotern. Skidor ger helt klart en annan storslagen vildmarksupplevelse än att åka bullrande och stinkande snöskoter.

Vy ut mot Mörön och Malen
Vy ut mot Mörön och Malen.

Den tidigare kanten mot öppet vatten
Den brottkant från Baggen över mot Medgrundet som markerar isgränsen och öppet vatten för några veckor sedan. Innanför är isen rejält tjock och den nyfrusna isen utanför ut mot yttre skärgården är åtminstone 6-7 cm. I kanten strömmar det upp lite flödvatten.

Facinerande att för någon vecka sedan när jag var på Medgrundet (se tidigare inlägg) så funderade jag på att ta med ut kajaken hit. Nu är paddelmöjligheten helt borta. Vid stugorna på Baggen angjore en skoter - några som ska övernatta över påsk?

Vy tillbaka mot Baggen
Vy tillbaka mot Baggen på väg in mot Svinören.

På Storfjärden mötte jag märkliga spår - har vi en skärgårds-Yeti?

Märkliga spår på storfjärden
Märkliga spår


Skärgårds-Yeti?
Skärgårds-Yeti???

Nej, Human trash!
Nej, bara human trasch som är ute på tur i skärgården.

Rävspår mellan Svinören och Hönsklabben
Rävspår från Svinören över isen.

Räven raskar över isen in mot Haraholmsfjärden
Räven raskar över isen in mot Haraholmsfjärden.

Det har lovat fint väder till påsk. Vi firade påsk i Riksgränsen som var fantastisk fin men kall , minus 15 till minus 20 grader. Föret var betång utanför pisterna men det var väldigt lite folk så det blev mycket telisåkande.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0