Torsdag 24/4 Våren här på riktigt

Torsdag kväll. Rödvingetrasten har börjat sjunga vid huset, på morgonen har det blivit full fart på rödhakarna med sin vackra porlande sång.. Nu är våren här på riktigt. Fast det är mycket snö kvar smälter det fort nu
.
Fågelbordet har under veckan invaderats av bofinkar - en stor  flock på 10-16 finkar som tar för sig på backen av fröresterna. I flocken finns även enstaka bergfinkar.

Bofink
Bofinkhane som mumsar frön

Bofink
Bofink som undrar om det ligger någon mumsbit under lövet.

Även en gulsparv som börjat sjunga utanför tomten sitter nu ofta och mumsar i sig frön.

På havet går vakarna upp. Ut till Lövgrundet är det nu en stor vak där det ligger gräsänder, vigg, storskark, knipor och sångsvan. Mellan Renöhamn och Svinören har det bildas en öppen vak och havet har blivit osäker och farlig att färdas på.

Desto mer händer det på land. I går onsdag morgon kärde jag förbi Älvsbyrondellen i Öjebyn där det är fullt med vårfåglar och fågelskådare.

Fåglar och fågelskådare vid Öjebyn

Sångsvan och gäss på fälten

Vårfåglar, sångsvan, tofsvipa och kanadagås

Bland alla grågäss gick det två strippgäss. Dessa hör inte hemma i vår fågelfauna utan finns normalt i centralasien. I Europa finns det förymda individer från djurparker och här och var har de etablerat sig och börjat häcka. Dock alltid kul med lite ovanligar besök.

Stripgäss
Stripgåspar vid Öjebyn

Stripgås
Stripgåsen är mindre än grågåsen

Stripgås
En vacker gås.

Svanhuvuden
Svanhalsar finns det gott om.

Svanhalsar
Ibland blir det fel.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0