Lördag 18 April - ljuvlig vårvinter på havet

Lördag 18/4. Det har varit kallgrader i natt och på havsisenhar de grå vattenytorna från i går frysit till is - nästan så det går att åka skridskor igen. Även snön är hård - perfekt för skidåkning. Jag tar en tur in förbi Renöhamn mot vaken ned mot Davidsstenarna. 

Renövaken
Vaken vid Renön - Davidsstenarna

Vaken vid Renön - Davidstenarna
Vaken inne vid Renön.

Pärlband av sångsvan

Här har antalet sångsvan ökat ytterligare - räknade till över 80 sångsvan, mer än 70 gäss, mer än 30 storskrak och ett hundratal gräsänder. Kniporna var ännu få. Ett större antal trutar satt vid iskanken och vid stengrundet in mot Renön satt vårens första häger.

Häger
Vårens första häger spanar efter fisk vid iskanten.

Iderligen kommer nya grupper av sångsvan och gråsgäss. Det är liv och rörelse i den stora vaken och sångsvanarna trumperar från de utspridda flockarna i vaken.
Grågäss
Grågäss inför landning i vaken.

Vaken med sångsvan

Sångsvan i vak
Sångsvan och grågäss


Sångsvan
Sångsvanarna söker föda i det grunda vattnet

Sångsvanpar
Svanpar där den ena vakar medan den andre äter.

Spå av sångsvan
Svanspår i iskanten

Vid 10-tiden börjar de första snöskotrarna dyka upp och stör friden.
Två fiskare sitter utanför Renöhamn och flera skidåkare har tagit sig ut på havsisen.

Fiskare vid Renöhamn
Pimpelfiskare vid Renöhamn

Skidåkare
Dagens första skidåkare

Vy mot Innerfjärdarnaq
Vy in mot innerfjärdarnas från Renöhamn

Vy mot Baggen
Vy ut mot Baggen och Svinören från Renöhamn

Jag beger mig mot vaken mellan Svinören och Nörd-haraholmen. Här ligger ett 30-tal gräsänder men endast två sångsvanar.

Vaken vid Svinören
Vaken vid Svinören - Nördharaholmen


Gäng gräsänder
Här rastar ett 30-tal gräsänder.

Jag tar en stor omväg för att inte skrämma änderna från deras välbehövliga vila vid vaken. En annan mindre hänsynsfull skidåkare skrämmer dock upp hela fågelflocken som lyfter och drar iväg till en mindra störd vak. Skidåkare och skoteråkare måste  visa större hänsyn till fågellivet - dessa fåglar har kanske flygit långt och måste hushålla med sin energi inför den kommande häckningssäsongen.

Varje störning påverkar dem negativt eftersom det kräver energi att fly från skotrar och skidåkare. Så jag uppmanar alla som närmar sig råkar och öppet vatten med rastande fåglar att visa hänsyn - skräm inte iväg fåglarna. 

Under dagen är det ett stort antal skidåkare ute på isen som njuter av den värmande solen och det fina föret - om än något isigt. En underbar vårvinter dag.

En blå kärrhökhanne kommer flygandes över Lövgrundet och årets första sädersäla drar kvittrarnde förbi tomten. Högt i den blå skyn seglar vackert vita gråtrutar fram och deras karakteristiska skärgårdsskrän hörs från Snivöra-vaken. Snön smälter nu snabbt undan men en kall nordlig vind har fört med sig kalluft så i skuggan är det bara +4-5 grader.

Jag beskär några björkar och björksaven rinner till från såren. Det känns som att skada en människa eller ett djur med det genomskinliga "blodet" rinnandes från såren. Samtidigt känns kraften i de stora björkarna som nu väntar på att snön och tjälen försvinner så att de kan slåt ut löven - bara några veckor till så är sommaren här.
  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0