Aprilvädret har slagit till

Tisdag 8 April
Utanför fönstret viner kraftiga vindbyar för andra dagen i rad. Det har börjat snöa kraftigt nu på kvällen och vintern är tillbaka. I går lät det som om huset skulle blåsa bort. 

Jag började April månad med att bege mig till Norska vildmarken någon mil söder om Trysil, precis vid Svenska gränsen. Norska Finnskogen. Här var det full vår fast det låg mycket snö i skogen. Spillkråkan spelade, Koltrast och taltrast sjön i skogen. En Sparvugglas visslande stämde in i körsången och gärdsmygens starka visslande sång hördes från flera platser. Vi var här för att turistutveckla Norsk ElgCenter i Gravberg - vägs ände och norska vargmarker.
Renön 1 April 08
Havet 1 April med blötsnö

vy 1 April 08
Inget vidare skidföre.

Första April 08

Förra veckan började med töväder när jag for den 1/4 och vid hemkonsten på Lördag 5/4 var det riktigt vårväder i Piteå och Renön. En massa snö hade smält bort trots att det hade kommit nästan en dm blötsnö på morgonen. På söndag regnade det en stund på em.

En ensam knipa låg i vaken vid Harrbäcken, en nykommen ringduva flög över vägen vid Strömlidabacken.
I går morse flög en flock sångsvan över huset och vid åkrarna i Öjebyn flög två grågäss. Längs vägkanten drar flockar av snösparvar omkring i väntan på vidare färd mot fjällen. Enligt tidningarna har Tofsvipa och stare kommit.
På morgonen sjöng lappsparven tillsammans med svartmes, talgoxe och blåmes. Vinterns matning har stärkt den lokala fågelstammen. Vid matbordet sitter en ensam gråsiska och mumsar i sig solrosfrön och mesarna dyker bara upp sporadiskt nu. De har säkert fullt med att etablera sina revir.

Vår husekorre
En av våra husekorrar.

Våra ekorrar har nu fått sällskap av en "hushare" - en vackert vit skogshare som mumsar i sig nedfallna solrosfrön.
Sparvhöken är nu regelbunden besökare vid fågelbordet.

Ekkorren i närbild
Ekkorren spanar efter faror innan den springer tillbaka till fågelbordet.

Ekorren spanar efter ev hot
Bild taget genom köksfönstret.

En vak har gått upp mellan Svinören och Nördharaholmen - annars ser isen stabil ut. Snöskotrar far fortfarande utan problem över isen och i förgår på Söndag var det flera ute med skidor. Trots blötvärder och tö verkar snön hålla för skidåkning.

Jag tog en sväng ned till Pitholmsbron och älven och havet har bara gått upp en liten bit utanför Havsbadet. Läge för fin "ispaddling" igen. En havsörn kom seglandes över Pitholmsbron när jag passerade den uppvaktad av gråtrutar. Även fiskmåsar verkar ha kommit till det öppna vattnet vid älvmynningen.


Igår blev det kallt igen så all den mjuka blötsnön har nu fryst till betongsnö. Det innebär att det är fin hårdskare på havet igen - om bara vinden avtar. Kommer det nu den dm snö som utlovats för i natt och i morgon kan det bli fantastiskt skidföre till helgen.

  vy  7 april 08
7 April och nysnö på havet. Den blöta snön från första April har frysit ihop.

7 april 08
/ April och fint skid- och skoterföre. Snöskoter på havet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0