14 April och vintern är tillbaka

I dag Måndag 14 april klarnade det upp efter gårdagens och nattens snöstorm och det  ligger ett ca 2 dm lager pulvernysnö på backen som av den hårda vinden på vissa ställen lagt sig som meterdjupa drivor. Vi har ett vacker vinterlandskap igen med närmare 1 meter snö i skogen. Förra året var det barmark vid denna tiden.

Veckan som var har varit väldigt omväxlande - och  det har snöat och blåst en massa. Vårkänslan vecka 14 med plusgrader, värmande sol och anländabde vårfåglar är ombytt till snålblåst vinter.


De tofsvipor som vecka 14 observerades i Öjebyn är nu borta. Vid Harrbäckens utlopp låg det Torsdag och fredag (10-11/4) fem sångsvan som under fredagen fått sällskap av en knipa. Under torsdagen låg där även två kanadagäss.
Sångsvanar
Sångsvan vid Harrbäcken taget från bil med småbildskamera.

Samma morgon Torsdag 10/4 hördes sångsvan flyga över huset och på eftermiddag låg det fem sångsvan i vaken mellan Lill-Svinören och Nördharaholmen. 

Vid fågelbordet har det varit intensivt under veckan. Förutom en stor flock med gråsiskor som besökt oss dagligen har vi nu besök av en flock snösparvar som äter upp sig inför den sista biten upp till fjällen.
Snösparvar
Svösparvar vid fågelbordet.

Snösparven är en vacker och stor sparv som häckar i stenig trerräng högt upp i fjällen och vid ishavet. De synns nu i flockar längs vägarna på väg norrut.

snösparv
Snösparvhona.

snösparv
Snösparv.

Sbösparvarna har ett helt annat temprament än de små gråsiskorna. Sparvarna bara sitter och tittar eller makligt hoppar omkring på backen medan siskorna alltid småhysteriskt är på väg. De hinner knappt landa på backen innan de lyfter igen. Ibland lyfter hela siskeflocken och kvar blir snösparvarna.

gråsiskor ochsnösparvar
Snöspsarvar och gråsiskor vid fågelbordet.

fågelbordet
Liv och rörlse kring fågelbordet.

På Lördag  (12/4) morgon satt en koltrasthanne vid fågelbordet. Han kom dock inte tillbaka mer och var väl på genomresa.

På  lördaget lungnade vinden ned sig lite så vid lunchtid tog jeg en skidtur ut mod Svinören. Det var ett fint före. I nysnön som doch hunnit töa lite fanns både gamla och nya spår.

Djurspår vid Lill-Svinören
Massa spår på sydvästsidan om Lill-Svinören.

Hare, fågel och rävspår
Gamla spår av hare, färska spår av orre och gamla rävspår.

Orrspår vid Lill-Svinören
Orrspår vid Svinören.

Småfågelspår i vassen
Färska spår av småfågel som inspekterat vassen efter föda.

Rådjursspår
Helt färska spår av rådjur mellan Lill-Svinören och Stor-Svinören.

"Tracking" av spår är en kul verksamhet - man kan verkligen läsa av vad som skett på platsen tidigare och vad djuren gör.  Att "back-tracka" - att följa djuren bakåt är det enda etiska riktiga. Att följa djurens spår framåt kan innebära att du stör och skrämmer upp djuret när du hinner ifatt det. Att spåra djur och förfölja djur med snöskoter är den sämsta form av naturumgänge jag kan tänka mig. Tyvärr ängnar vissa oetiska jägare sig åt detta när de förföljer våra rovdjur. Sådana mäniskor kan jag inte kalla naturvänner.

Sångsvan
Två av fem sångsvanar i vaken mellan Lill-Svinören och Nördharaholmen

Sångsvan mellan Lill-Svinören och ördharaholmen
Sångsvan med Nördharaholmen i bakgrunden.

Sångsvan i motljus
Sångsvan i motljus med vårt hus på Renön i bakgrunden.

Medan jag stod och fotograferade sångsvanen kom fem rådjur fram från Stor-Svinören och började gå söderut ut mot Baggen.

Grupp Rådjur
Fem rådjur på vandring över havsisen.

Sångsvan med rådjur i bakgrunden
Sångsvanarna med rådjuren i bakgrunden.

Det var en fantastisk upplevelse att dels vara nära de fem sångsvanarna som inte verkade särskiilt bekymrade om min närvaro (jag hade vita kamokläder) och samtidigt se de fem rådjuren på vandring.

Sångsvan och Rådjur

Precis när kamerans minneskort var fullt kom en sjätte svan svepandes över mitt huvud med vinande vingpennor och landade bland de fem svanarna. I den trånga vaken missberäknade svanen landningssträckan och slog fötterna i huvudet på en av de simmande svanarna. Guldsituationer som inte kunde förevigas pga teknikproblem.

Jag tömde snabbt bort några skräpbilder samtidigt som 8+3 tranor kom flygandes söderifrån. Deras härliga rop vittnar om att våren är här. De har lämnat Honborgarsjön och letar sig nu mot sinna häckningsplatser.

Vårens första tranor
Tre tranor på väg norrut.

På söndagen 13/4 blåste det upp rejält igen. Jag provade Kitwingen men kom ut just när de mojnade lite så jag gav snabbt upp. Strax därefter bröt snöstormen loss och det sböa och storma hela dagen och naten till Måndag den 14/4, då det låg 2 dm nysnö. Det fortsatte att snöa lätt under måndagen och jag undrar vart tranorna hittar föda i all nysnö. De får vänta ut varmare väder som lovats till mitten av veckan.  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0