29/12 och kanonisar vid Renön


Lördag 29/12. Det har varit en klar och kall natt och det är -9 grader vid lunchtid. Tar på mig skridskorna för att utforska isarna. Det är mycket folk på isen. Åker ut till två isjakter som prövar lyckan i stiltjen  och några långfärdskridskoherrar har stannat till hos seglarna. Stannar till och vi utbyter erfarenheter m.m. Dehar åkt runt Harahormsfjärden på fm och ska nu in och fika i en stuga på Renön.
Isjakter och långfärdsskridskofolk träffas på isen.
Själv fortsätter jag tillsammans med en av grannarna in mot stan. Han bor just vid Renöhamn varefter jag fortsätter ensam.  Isen utanför Renöhamn är återigen fin svartis ca 10 cm som knakar härligt under min tyngd. Det märks inte att det två dagar sedan låg 1 cm nysnö på isen.

Strax norr om Renöhamn är det grunt och man ser botten 2-5 dm ner under svartisen.  För tre dagar sedan jagade jag en stor gädda här och jag förvånas att isen är lika genomskinlig som då. Ser dock ingen fisk i dag. Tänkte åka in mot stan eftersom jag hörde av skridskogänget att främjaregänget  samlats vid Norrstrand och skulle åka Fårön runt.  Men vid ön ut mot Bredskäret tog det stopp. Utanför den den lilla ön var det öppet vatten och i vassen ut mot ön var det "luftis"  - en tun skorpa man bryter igenom och under var det vatten. Så det gick inte att ta sig över till Nötöfjärden, så det var bara att vända om.
Öppet vatten utanför Renön in mot Stan
Isen knakar härligt trots att den utanför Renöhamn är minst 10 cm tjock.
Öppet vatten utanför Renön. Vy mot Mjoön och ut mot Baggen

Säl eller sten? Vy ut mot Baggen från Renöhamn.
Jag åker in mot udden av Lill-Svinören där jag för någon dag sedan inte kom förbi. Nu har stor del av vaken frysit ihop men det är fortfarande öppet vatten i vissa vakar. Passerar även förädisk ahål med bara cm tjock is som man lätt kan leda till plurr i och ev knäckta ben vid hög fart. Det gäller att se upp.
Förädiska ishål vid Lill-Svinören
Åker vidare längs Lill-Svinören till det öppna vattnet mellan Svinören och Hönsklubben på Nörd-haraholmen.
Öppet vatten vid sundet till Hönsklabben
Vaken är nu ansluten till det öppna havet utanför Svinören. En av de bofasta på Renön sa att det är ovanligt att fjärden mellan Renbön och Mjoön går upp igen efter det att den lagt sig. Det har varit två konstiga vintrar i rad nu enligt honom.

Njuter av synen av två isjakter i motljus in Mot Harahomlsfjärden och tre långfärdsskridskoåkare på väg tillbaka rill Renöhamn. Isjakterna har inte mycket till vind i dag så de får släpa hem sina jakter igen.

Isjakter utan vind på Haraholmsfjärden

Isjakter på Haraholmsfjärden

Långfärdsskridskoåkare i Haraholmsfjärden
Följer Nördharaholmen och möter en äldre herre på långfärdskridsko som letar sin kompis och längre ut på fjärden kommer en spark över fjärden.

Ensam långfärdsskridskoåkare på Haraholmsfjärden

Sparkåkare på Haraholmsfjärden

Åker in bakom Mosesholmen och här knakar isen som kanonskott. Känns som om isen saluterar mig. Rejäla "skott" och stora sprickor som far iväg från mig. Men  isen är tjock och betongvit så det är säkert. troligvis har den stigande vattnenivån skapat spänningar i isen som jag utlöser. Ser att det är flera andra som har åkt samma väg.

Passerar Hellskär som har fina isar som rinner nedför klipporna. Synd att de inte är högre för då skulle man kunna isklättra här. Det går att bouldra med stegjärn och isyxor. Vi får ta en dag här med lite klättring.

Åker in bakom Lill-Lövgrundet söder om Hällskär och kommer in på intressant is. Här har flödvatten lagt sig ca 2 dm över isen och under natten fryst till ca 1 cm tunn överis. Så när jag åker över den tunna överisen bildas en rejäl grop under mig och massa småsprickor. Häftig känsla att åka på så tunn is och veta att det är två dm vatten under till huvudisen. Men förvånandsvärt så håller isen och vid stugorna lite längre söderut blir isen tjockare igen. Kul upplevelse!
Cm tunn överis med 2 dm vatten under

Åker ner förbi sommarstugorna vid sydöstra Haraholmsfärden och tar mig över Månsgrunnan viaskoterleden som förbinder Haraholmsfjärden och Vargödraget. När jag kommer ut på Vargödraget är det bara is ut ett par hundra meter. Isen är precis som den var vid Moögrundet ett par dagar sedan uppbruten i fyrkantiga flak 3-5 m breda och ca 20 meter långa.
Fyrkantsisen, vy in mot Månsgrönnan

Det roliga här är att isflaken ser ut att ha  frysit ihop mitt i en dyning. varje skarv är mycket högre än övrig is. Så jag åker upp och ner för varje skarv ut mot öppna vattnet. 
Iskant vid Vargödraget

Jag kommer fram ända till iskanten för öppet vatten eftersom istjockleken på isflaken är kring 8-10 cm. Men de ytersta flaken "flyter" fritt och kommer att driva iväg vid nordlig eller västlig vind. 
Öppet vatten vid Vargödraget. Vy mot Bondön

Iskanten!
Jag åker norrut och passerar ön vid Långviken på insidan, utsidan är öppet hav. Vid stugorna på Kogrundet är det stopp. Här går öppet hav ända in till strand. Norr om Kogrundet finns säkert lite is efter stranden men jag bryr mig inte om att undersöka det eftersom det blivit "sent", klockan är snart två och solen har gått ner. Så jag vänder om ocxh tar mig tillbaka via skoterleden in i Haraholmsfjärden.

Uppsprucken is vid Vargödraget, Vy mot Mellerstön och Bondön

Jag följer fjärdens södras del innanför Degerbergsgrundet till Stor-Sandholmsviken innan jag åker hem rakt över fjärden mot Lövgrundet. Isen är stabil och tjock och betonggrå. Över Storstrandsholmgrunnan mitt i fjärden finns några upphöjningar kring stenarna men inga vakar eller andra problem. Isen på fjärden är otroligt blank - blankare än tidigare i veckan. och mycket bättre än innan senaste snöfallet.  Det är svårt att tro att här har legat ett cm tjockt snötäcke två dagar sedan. Otroligt vad vind och värme kan göra. Isen sjunger vackert med knak och bröl när kylan omformar isen.

Kommer hem när det börjat mörkna vid 14.30 tiden. De har lovat snö under natten så det är risk att den fina isarna försvinner igen. Vi får hålla tummarna. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0